top of page

Wat doen we?

Wat doen we?

Lokale landbouwers oogsten met aangepaste machines het hout in de houtkanten, en dit volgens een gezamenlijk opgemaakt plan. Dit oogsten gebeurt volgens het hakhout principe: relatief dunne stammen worden boven de grond afgeknipt, waarna uit de overblijvende stronken opnieuw takken groeien, die een 15-tal jaar later opnieuw geoogst kunnen worden.

​

Het geoogste hout wordt door de landbouwers verwerkt tot kwaliteitsvolle houtsnippers (snipperformaat, vochtgehalte, stofgehalte, …) zodat dit gebruikt kan worden in middelgrote houtsnipperverwarmingsinstallaties (+/- 250 kW). De snippers worden verkocht aan de coöperatie Landschapsenergie.

 

De coöperatie Landschapsenergie baat een verwarmingsinstallaties uit die warmte produceert voor de scholen van de scholencampus PVL-Biotechnicum.

​

Dit hakhoutbeheer is naast het produceren van houtsnippers ook een vorm van onderhoud van de houtkanten langsheen de wegen en bovendien een maatregel met positieve effecten op biodiversiteit. De wijze van oogsten is daar dan ook op afgestemd.

 

De prentjes hieronder geven een duidelijk beeld hoe het hele proces in mekaar zit. Of bekijk hier een filmpje.

Van houtkant tot snippers
Van snippers tot warmte
bottom of page